Reviews

Mental Discipline - Constellation

Mental Discipline – Constellation + Fall 2 Pieces (review @ Subsine)

Ryska futurepop-bandet Mental Discipline är ett enmans projekt bestående av Alex Mental som skriver all musik och texter själv men tar hjälp av olika sångare då han inte sjunger själv. Mental Discipline såg dagens ljus på skivhimlen april 2011 via singeln Fallen Stars med gästsångarna Felix Marc (Diorama & Frozen Plasma) och Peter Rainman (People Theatre) som gör varsin tolkning av låten. Musiken är den samma i de båda låtarna medan texten är olika. Det är ett annorlunda grepp inom genren att använda sig av olika sångare i de olika låtarna men det är inte helt unikt, då första skivan med Chinese Theatre så avände sig Krister Petersson av samma knep. Detta är för mig något positivt då det bidrar till både variation och kreativitet om det görs rätt och att kvalitén bibehålls. Det krävs ju att man hittar fler än en sångare, vilket Alex lyckats bra med. För att bibehålla spänningen och mystiken i musiken så kanske Alex som musiker skulle låta sångarna bidra med idéer kring musiken också för att inte fastna i tråkig enformighet och måla in sin musik i ett hörn men hur det blir med den saken låter jag vara osagt då Mental Discipline bara släppt två singlar och ett album.

Innan sommaren så hade jag aldrig hört talas om Mental Discipline och skivbolaget skyQode då Andy som representerar mejlade till mej en mulen och trist dag i juli (närmare bestämt på min födelsedag lustigt nog) och undrade om jag var intresserad av deras olika band. Andy skrev att han hade läst mitt inlägg om Carved Souls och att de medverkar på albumet tillsammans med andra band jag borde gilla och det hade han rätt i. Detta är sannerligen min kopp te om man säger så, då jag älskar synthpop och futurepop, vilket ni/du mina kära läsare säkert redan förstått vid detta laget. Jag började att lyssna på senaste singeln Fall 2 Pieces som släpptes 16:e juli. Singeln är hämtad från albumet Constellation som kom i december 2012 och består av huvudlåten Fall To Pieces samt tre andra låtar i nya versioner samt en ny låt. Låten Fall To Pieces är en riktig hit och klubbrökare som sjungs av Felix Marc och som doftar Frozen Plasma på ett underbart sätt. Även bonuslåten/den nya låten är riktigt trevlig och går inte av för hackor, den sjungs av svenskan Tess (Dual Density) och doftar lite eurodisco a la 90-tal, dock på ett positivt och trevligt sätt då det annars är en genre jag avskyr med förakt. Detta är en utmärkt bra singel som även innehåller två bra mixar med Assemblage 23 och [:SITD:] som är värda all sin uppmärksamhet. Även om det är en dansklubbsmusik det rör sej om så avslutas den ändå med två ballader vilket är mycket trevligt då albumet Constellation går på högvarv genom tio av de tolv låtarna.

Albumet inleds med ett bombastiskt och dramatiskt intro som ger en försmak av vad som komma skall. Constellation innehåller även singelhitten Fall To Pieces men tyvärr inte singeln Fallen Stars som föregick skivan. Efter introt drar det igång med låten My Madhouse som gästas av Carved Souls på ett mycket trevligt sätt och det känns faktiskt lite som att här har bandet även bidragit lite musikaliskt då det vilar en typisk Carved Souls-mystik över låten, vilket är oerhört sympatiskt. Nästa låt ut är då monsterhitten Fall To Pieces som åter igen sjungs av Felix Marc. Okej, jag kanske överdrev en smula där men en hit är det utan att tveka, sanna mina ord, och så rullar det på låt efter låt. Man kan nästan inte stå still och det spritter i mina fötter där jag sitter tillbakalutad i min fåtölj och njuter medan jag stampar takten med foten och nickar med huvudet i takt till musiken med ett stort leende på läpparna. Jag borde dansa men det är ju en gråmulen och trist sommardag och så fyller jag år denna dag och tycker att en resa hem till min kära mor och syster på en ö utanför Hisingen får vara dagens enda aktivitet. Det räcker gott en dag som den. Att dansa skulle bli det som fick stunden att bli lite för mycket, måttfullhet är en dygd och så ska “man inte älta i leran” som en vis lärare en gång sade till en av mina bästa vänner som spelar i bandet Ostrich.

Nåväl, tillbaka till recensionen av Constellation. Som sagt, den innehåller en himla många dansgolvsrökare som gästas av en himla många olika sångare från det ena bandet efter det andra såsom: Endanger, Spektralized, Cold In May och !distain, för att nämna några. Albumet avslutas med en ballad som gästas av mina synthpop-favoriter !distain och sångaren Alexander Braun i låten Pray For Me. Ett trevligt avslut på en trevlig skiva. Dock är det också skivans ända tråkiga stund då låten tyvärr bara flyter fram utan att riktigt komma igång sådär som man önskar. Lite synd på en annars så bra låt och skiva.

Till sist, och sammanfattningsvis. Mental Discipline är ett nytt och intressant futurepop-band som har framtiden framför sig och hela världen att erövra. Jag kan varmt rekommendera detta band för dom som älskar futurepop a la Frozen Plasma, Assemblage 23 och Code 64, typ, för att nämna några. Detta är ett band som jag med glädje kommer att följa i framtiden. Dock har Mental Discipline bara släppt ett album och två singlar men mer lär det säkert bli. Upptäck dom du med vet jag!

Mikael Svensson @ Subsine